Hírek

A novellista Lázár Ervin 2018. 12. 13., Csütörtök, 17:00

A novellista Lázár Ervin

 

A beszélgetőtárs Dávid Ádám, a Móra Kiadóban a Lázár-mesék szerkesztője, a kéziratos hagyaték gondozója egy évtizeden át.   A tűz c. Lázár-novellát elmondta: Venes Emmy színművésznő.

 

Lázár Ervin 2006 karácsonyán meghalt.  Nem a felejtés 12 éve van mögöttünk.  Három kiadónál jelentek meg művei és a róla szóló művek .( Osiris, Helikon, Móra) Konferenciák sora emlékezett rá. Az egyik elsőt a Berzsenyi Társaság szervezte az Írószövetségben, már 2012-ben.  A halála után másfél évvel  elkészült  szépséges síremléke (Csíkszentmihályi Róbert munkája – márványtorzó, madárral a vállán. Öt esztendő múltán megjelent életéről  az előadó monográfiája,  A halála után fél évtizeddel felavattuk a  sárszentlőrinci emlékházat  Rácpácegres közelében. Hagyatéka a Petőfi Irodalomba került.  A kéziratok csakúgy, mint a nyakkendőgyűjtemény. Hősei közül a leginkább a „bolond kútásóra” hasonlít.

 

A beszélgetés során körbejárták Lázár írásművészetének forrásait. Szó e4sett a novellák és a mesék vetélkedéséről azt életműben. Azokról a kalandokról, meglepetésekről,amelyeket a kéziratok között élhet át az irodalomtörténész.

Az esten részt vettek Lázár Ervin lányai és Vathy Zsuzsa nővére.

up