Hírek

100 éve halt meg Kaffka Margit 2018. 12. 04., Kedd, 14:00

100 éve halt meg Kaffka Margit

Kádár Judit irodalomtörténész előadása éppen Kaffka Margit temetése napjának 100. évfordulójára esett, akit 1918. december 4-én a délutáni órákban temettek el egy nappal az írónő halála után meghalt kisfiával együtt a budapesti Farkasréti temetőben.

Az előadáson szó esett a háború utolsó évében kitört spanyolnátha pandémiáról, mely az emberi történelem legnagyobb pusztítást okozó járványa volt, és több ember halálát okozta, mint a két világháború együttvéve. A máig ismeretlen eredetű ragály, mely főként a fiatal felnőtt lakosság köreiben szedte áldozatait, világszerte számos alkotóművésszel végzett. Az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosában, Bécsben, spanyolnáthában hunyt el Gustav Klimt osztrák festő, a bécsi szecesszió legismertebb alakja és merész aktjairól ismertté vált expresszionista tanítványa, Egon Schiele is. Schiele és Kaffka halála különösen tragikus volt: a festőnek várandós felesége, az írónőnek tizenkét éves kisfia is életét vesztette. A korabeli sajtó úgy tudta, Ady Endre két hónappal később, 1919 januárjában bekövetkezett halálában, bár alapbetegsége a szifilisz volt, a tüdővizenyőt okozó spanyolnátha is szerepet játszott.

Kaffka Margit harmincnyolc éves korában bekövetkezett halála nemcsak amiatt tragikus, hogy az elszegényedett dzsentri családba született írónő, nehéz, félárva gyerekkora, szegénységben telt ifjúsága, s egy rosszul sikerült házasság után a második férje oldalán végre boldogságra lelt. Kaffka írói pályájának megszakadása nagy veszteséget jelent a magyar irodalomnak is. A magyar dzsentri hanyatlását női nézőpontból ábrázoló mesterműve, az 1912-ben megjelent Színek és évek című regényt követően, az írónő új utakra lelt. Két nyár cím, 1916-ban megjelent, a fővárosi alsóbb osztályokat együttérzéssel ábrázoló pacifista kisregénye jelzi, hogy a modern magyar irodalom megszületésében jelentős szerepet játszó írónő még számos jelentős alkotással gazdagíthatta volna a hazai kultúrát.

up